Azami Süre ve Mezuniyet Sınavlarına Başvuracakların Dikkatine

Başvuruların en geç sınavlardan 2 gün öncesine kadar bölüm sekreterliğine yapılması gerekmektedir.

Azami Süre Başvuru Formu

Mezuniyet Sınavı Başvuru Formu

Azami süre sınavları

MADDE 6- (1) (Değişiklik: 23.06.2021 tarihli ve 23 sayılı Senato toplantısında alınan 198 nolu karar) Azami öğrenim süresini tamamlayan öğrencilerden, alınmayan ders sayısı (staj, proje, atölye gibi uygulamalı dersler dahil) toplamı 6 ve üzerinde olanların, Birim Yönetim Kurulu kararı ile ilişikleri kesilir.

(2) Son sınıf öğrencilerine, alınmayan dersler hariç, başarısız ve devam şartı sağlanmayan dersler için iki ek sınav hakkı tanınır.

(3) Azami süre sonunda tamamlanmamış olan staj dersinin durumu, alınmayan veya başarısız olunan dersler gibi değerlendirilir.

(4) Azami süre sonu ek sınavları, akademik takvimde belirlenen tarihlerde iki aşamalı olarak düzenlenir. Azami süre sonu ek sınavlarının değerlendirilmesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 31’inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre yapılır ve alınan not, tek başına o dersin başarı notu yerine geçer.

(5) Azami süre sonu 1. ek sınavları sonunda asgari mezuniyet şartlarını sağlayan öğrenci, azami süre sonu 2. ek sınavlarına katılamaz. Azami süre sonu 1. ek sınavlarına katılmayan öğrenci, doğrudan azami süre sonu 2. ek sınavlarına katılabilir.

(6) Azami süre sonu ek sınav haklarını kullanarak veya kullanmadan, üç yarıyıl, dört yarıyıl veya sınırsız yarıyıl sınav hakkı tanınan öğrenciler, durumlarına göre, bu Yönergede belirtilen haklar dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(7) Üç yarıyıl, dört yarıyıl veya sınırsız yarıyıl sınav hakkı tanınan öğrenciler, ilgili yarıyıldaki yarıyıl içi, yarıyıl sonu, bütünleme ve mezuniyet sınavı şartlarını sağlamaları halinde mezuniyet sınavlarına katılabilirler. Mezuniyet sınavları hariç, diğer sınavlara katılmak isteyen öğrenciler, ilgili yarıyıllarda ders kaydı yapmak zorundadırlar. Ders kayıtlarının yapılabilmesi için; üç ve dört yarıyıl sınav hakkı verilenler, ilgili yarıyılın katkı payı/öğrenim ücretini, sınırsız yarıyıl sınav hakkı verilenler ise, ilgili yarıyıldaki dersin katkı payı/öğrenim ücretini ödemek zorundadırlar.

(8) Azami öğrenim sürelerinin tamamlandığı yarıyıl sonunda, azami süre sonu ek sınav haklarını kullanmayan öğrenciler, bu haklarından vazgeçmiş sayılır ve durumları bu Yönergenin 7’nci maddesi çerçevesinde değerlendirilir.

Mezuniyet sınavları

MADDE 28 - (1) Mezuniyet sınavına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Mezuniyet sınavına girebilmek için ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Bu madde hükümlerinde öngörülen mezuniyet sınav hakkı, asgari mezuniyet şartını sağlayabilmeleri halinde aynı yarıyılda bir kez tanınır.

b) Asgari mezuniyet şartını sağlayabilmesi için, staj dışında devam şartını yerine getirdiği en fazla iki dersten; bütünleme sınavlarından sonra veya yaz okulu sonu mazeret sınavlarından sonra, mezuniyet sınavlarına girme hakkı verilir. Öğrenciler, aynı seçmeli gruptan devam şartını yerine getirdiği aynı veya farklı derslerin herhangi birinden mezuniyet sınav hakkını kullanabilirler.

c) Mezuniyet sınavı sonunda mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenci, not yükseltmek amacıyla ders tekrarı yapamaz.

ç) Sınavda alınan not, tek başına o dersin başarı notu yerine geçer.

(2) Mezuniyet sınavlarının değerlendirmesi 31 inci maddenin dördüncü fıkrasına göre yapılır.

(3) Durumları bu madde hükümlerine uyan öğrenciler, mezuniyet sınavlarının yapılacağı tarihten iki gün öncesine kadar öğrenim gördükleri ilgili Bölüm Başkanlıklarına yazılı olarak müracaat ederler. Öğrencilerin durumu Bölüm Başkanlıkları tarafından incelendikten sonra, uygun görülenlere mezuniyet sınav hakkı verilir.

24 Ocak 2025, Cuma / 1447 defa okundu.